Touch ‘n Go E-Wallet, Bakal Menjadi Medium Pembayaran Terbaru

Selain dari VISA PayWave yang boleh dikira sebagai medium pembayaran yang agak baru, tidak lama lagi akan wujud satu lagi medium pembayaran elektronik untuk kita semua.

Touch ‘n Go Sdn Bhd (TnG) — syarikat yang bertanggungjawab mengeluarkan dan mengurus sistem Touch ‘n Go — akan memperkenalkan sebuah platform e-wallet kira-kira 6 bulan dari sekarang.


Ketahui Kaedah Memulakan Startup Dengan Modal Bawah RM500!


Melalui platform yang dinamakan Touch ‘n Go e-Wallet, TnG mensasarkan yang anda semua bakal dapat membuat pembelian tanpa tunai (cashless payment) bukan sahaja di shopping mall; malah di kedai-kedai runcit.

Menurut CEO TnG, platform e-wallet tersebut sedang melalui proses-proses penilaian dari pihak Bank Negara Malaysia sebelum boleh dilancarkan untuk kegunaan umum.

CEO TnG, Syahrunizam Samsudin

Ia telah diuji semenjak dua bulan lalu di Taman Tun Dr Ismail dengan kerjasama persatuan-persatuan penduduk, peruncit dan juga pengusaha restoran dan setakat ini telah menerima respon positif.

Kami di KuDagang memang mengalu-alukan sebarang alternatif baru untuk cashless payment terutamanya jika ia mempunyai low barrier to entry dan boleh diaptasi oleh peniaga atau usahawan kecilan.

Jadi, kami harap Touch ‘n Go e-Wallet ini dapat memberi nilai seperti yang diharapkan dan mampu menambah nilai kepada aktiviti jual-beli di negara ini.

Syabas TnG!


Sumber:

1. Touch ’n Go to be used in sales and purchase medium nationwide. (2017, July 14). The Star Online. Retrieved July 14, 2017, from http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/07/14/touch-n-go-to-introduce-new-digital-platform/

Sumber utama untuk keperluan bisnes anda. Dari usahawan untuk usahawan.

Perkongsian atau ‘sharing’ dari usahawan yang telah melalui jalan-jalan bisnes yang sebenar.