7 Teknik Pergerakan Badan Semasa Pembentangan (Business Pitch)

Untuk membentang idea di hadapan orang yang tak dikenali (walaupun 3-4 orang) bukanlah perkara mudah.

Namun begitu, seorang usahawan tidak boleh lari daripada membuat pembentangan — Terutamanya jika anda hendak mencari dana bagi memulakan perniagaan anda.

Seiring dengan isi kandungan pembentangan anda, pergerakan badan juga memainkan peranan penting dalam memastikan pembentangan yang berjaya.

Ini kerana dengan gerak-geri anda, anda dapat mempengaruhi penonton. Ini elemen mustahak jika anda hendak ‘menjual’ produk atau idea anda.


Dapatkan Kemaskini KuDagang Terus Ke Emel Anda Di Sini


Saya sendiri bermula dengan pembentangan yang kekok dan gemuruh.

Namun setelah mengamalkan teknik-teknik di bawah, boleh dikatakan pembentangan saya menjadi lebih baik walaupun tak sehebat ahli politik atau usahawan terkenal yang lain.

Berikut adalah 7 teknik pergerakan badan untuk pembentangan (business pitch) yang anda boleh praktikkan mulai sekarang.

1) Amalkan ‘High Power Poses’

High power poses ialah postur badan yang membuatkan anda kelihatan bertenaga, yakin & dominan.

Anda boleh lihat contoh high power poses di bawah. Teknik ini dapat menambah keyakinan dalaman/luaran anda, mengurangkan gemuruh dan meningkatkan tahap testosteron badan sebanyak 20%.

Contoh High Power Poses

Lakukan teknik ini sebelum memulakan business pitch di ruang menunggu atau di tempat duduk anda. Pilih postur yang sesuai.

Saya sarankan postur meletakkan tangan di pinggang seperti dalam contoh kerana ia lebih sopan dan nampak professional.

2) Berdiri tegak semasa pembentangan

Ramai daripada kita terbiasa dengan menurunkan dada dan membongkok sedikit ketika membuat ucapan atau business pitch. Ada juga yang saya lihat berdiri longlai serta bersahaja.

Ketika berucap atau membuat pembentangan, pastikan badan anda tegak dan tegapkan bahu anda.

Selain daripada membuat anda kelihatan yakin, teknik ini dapat melancarkan pernafasan anda dan suara anda akan jelas didengari oleh penonton.

3) Pastikan postur badan anda terbuka

Kekalkan badan anda semasa membuat pembentangan. Jangan menyilangkan lengan, bersandar, bersilang kaki atau memasukkan kedua-dua belah tangan ke dalam poket.

Postur badan yang terbuka dapat membuatkan anda kelihatan lebih dipercayai kepada penonton.

4) Bertentang mata dengan penonton

Jika anda pernah mendengar nasihat-nasihat dari pakar cinta, bertentang mata ketika bercakap dengan seseorang dapat membuatkan orang itu tertarik dengan anda.

Sama juga ketika anda membuat business pitch. Cuma bukan tujuan untuk membuatkan penonton jatuh cinta, tetapi untuk membuatkan mereka merasa berhubung dengan apa yang anda cuba sampaikan.

Pandang tepat pada setiap penonton semasa membuat pembentangan — tidak lebih dari 5 saat sebelum mengalih pandangan anda kepada penonton lain.

Jika anda membuat pembentangan di khalayak ramai, pilih penonton-penonton utama yang anda boleh lihat.

5) Berjalan secara bebas tetapi terkawal

Gunakan sepenuhnya kawasan pentas atau bilik pembentangan asalkan anda tidak menghalang slaid anda dan juga tidak berlebih-lebihan.

Jika anda perlu berdiri di satu tempat sahaja (contoh ketika membuat pitch untuk SUPERB Teraju), anda boleh berganjak sedikit kehadapan atau ketika menunjukkan sesuatu contoh.

Cara ini dapat menghilangkan perasaan gemuruh dan menghilangkan suasana yang tertekan di kalangan penonton anda.

6) Gerakkan tangan anda

Jika anda melihat video pembentangan pakar-pakar motivasi atau usahawan yang terkenal, mereka sering menggerakkan tangan ketika berucap.

Jangan berlebih-lebihan atau mengulang stail yang sama kerana anda akan kelihatan gemuruh.

Pilih waktu dan stail yang sesuai semasa anda berlatih kerana ia dapat membuat business pitch anda kelihatan lebih menarik.

7) Jangan berwajah ketat

Longgarkan sedikit wajah anda dan jangan kedekut dengan senyuman. Cara ini anda membuatkan anda kelihatan tenang dan penonton juga tidak merasa tertekan atau berfikiran negatif ketika melihat anda.

Ingat, penampilan yang negatif dapat berjangkit dengan orang di sekeliling anda, begitu juga penampilan yang positif.

Untuk mencapai tahap pembentangan yang bagus dan tidak kelihatan kekok, anda perlu berlatih sekurang-kurangnya seminggu sebelum anda membuat pembentangan anda.

Latih dulu teknik-teknik di atas di hadapan rakan-rakan atau orang yang anda kenali.

Tawaran khas:

Jika anda mahu tahu cara membina persona yang unik dan tersendiri dalam public speaking, tinggalkan komen SAYA MAHU di bawah. Cukup 50 komen, saya akan tulis satu artikel khas untuk teknik membina persona anda yang tersendiri.

Seorang usahawan yang juga merupakan pengasas bersama Bantu.my – “Platform Freelancing Untuk Bisnes Yang Pertama Di Malaysia.”

Mempunyai pengalaman yang luas dalam memulakan syarikat startup dan strategi pemasaran online.