Data Menarik Mengenai Pemasaran Melalui Video Untuk Tahun 2017

Salah satu kelebihan mempunyai pelbagai jenis perayaan di negara ini — selain dari tempoh untuk bercuti — ialah kita dapat menyaksikan iklan berbentuk video yang tular di media sosial.

Semenjak iklan-iklan yang unik sempena perayaan seperti Aidilfitri, Tahun Baru Cina & Deepavali dihasilkan oleh Allahyarhamah Yasmin Ahmad dimainkan di kaca TV, kini syarikat-syarikat korporat berlumba-lumba untuk menghasilkan iklan video yang mampu tular di laman seperti Facebook.

Untuk perayaan Aidilfitri tahun ini sahaja, video dari TNB berjudul “Dugaan Raya Aida” telah mendapat lebih dari 3 juta views dalam masa dua hari ketika artikel ini ditulis.

Namun, video tular di media sosial bukan hanya untuk menjadi penghibur di musim perayaan semata-mata.

Pemasaran melalui video merupakan salah satu dari medium yang paling efektif untuk menarik perhatian pengguna dan ia bukanlah satu rahsia.


Belajar Kaedah Baru Pengiklanan Untuk Jana Duit Melalui FB Instant Article


Seperti trend pemasaran yang lain, lebih banyak views daripada pengguna bermaksud marketers sanggup untuk meletakkan bajet yang tinggi bagi menghasilkan video yang berkesan.

Saban tahun, guru-guru atau sifu pemasaran akan mencanang bahawa tahun tersebut merupakan ‘tahun video’.

Data yang dikongsi oleh Wyzowl ini mungkin dapat mengukuhkan kenapa tahun 2017 merupakan tahun terbaik untuk pemasaran anda mula berjinak-jinak dengan pemasaran video.

Beberapa highlights penting dari survey ini adalah …

(Nota Editor: Data ini berdasarkan survey antarabangsa dan mungkin bukan 100% tepat dengan behaviour pengguna di Malaysia. Tetapi, ia masih boleh relevan untuk dijadikan bahan rujukan bagi online marketing.)

1) Video Membantu Bisnes Mencapai Objektif Pemasaran

Walaupun peningkatan penggunaan pemasaran melalui video meningkat tidak mendadak iaitu 63% berbanding 61% pada tahun lepas, apa yang penting adalah data mengenai objektif bisnes di bawah:

  • 97% peserta survey berpendapat bahawa video telah membantu meningkatkan pemahaman pelanggan mengenai produk atau servis mereka.
  • 81% daripada mereka mengaitkannya dengan peningkatan jualan.
  • 76% berpendapat bahawa video telah meningkatkan trafik ke laman web mereka.
  • 53% mengatakan bahawa video telah mengurangkan beban kerja customer support mereka.

83% berpendapat bahawa ROI dari video sangat memuaskan. Malah, Wyzowl juga mengatakan bahawa 34% daripada perniagaan yang masih belum menggunakan video akan menggunakan video pada tahun 2017.

2) Video Kekal Relevan Dengan Pengguna

Kita telah melihat data dari golongan marketer & owner, bagaimana pula dengan pengguna?

79% dari golongan pengguna mengatakan bahawa mereka lebih gemar menonton video daripada membaca teks — peningkatan daripada 69% pada awal 2016.

Malah, 91% responden survey dari golongan pengguna pernah menonton “explainer video” — video pendek berunsur peberangan produk atau servis.


Ketahui Kaedah Memulakan Startup Dengan Modal Bawah RM500!


3) Pilihan Medium Pemasaran Melalui Video Meningkat

Apa yang lebih menarik mengenai pemasaran melalui video adalah medium atau channel yang baru bagi dimanfaatkan oleh marketer.

Contohnya, Facebook Live yang digunakan oleh 19% daripada responden marketer, Instagram Video (26%) dan video 360° (12%).

Walaupun peningkatan penggunaan medium-medium baru ini agak perlahan, namun kebanyakan marketer yang telah menggunakan kesemua medium ini berpuas hati dengan results yang mereka perolehi.

4) Penyampaian Yang Santai Menjadi Lebih Popular

Penyampaian yang terlalu formal — seperti suara DJ tradisional — sudah semakin tidak relevan.

83% pengguna mengatakan bahawa penyampaian yang lebih santai (contohnya, voiceover yang seakan-akan bersembang) lebih meyakinkan.

Kesimpulannya

Kesemua data ini (yang diambil pada awal tahun 2017) telah pun dapat kita lihat peningkatannya hari ini.

Persoalannya, bilakah anda mahu mula menggunakan video untuk pemasaran anda?

Kami di KuDagang juga pasti akan menggunakan video sebagai konten atau iklan tidak lama lagi.


Sumber:

1. TNB Careline. “Dugaan Raya Aida“. Online Video Clip. Facebook. TNB Careline Video, 14 Jun 2017. Web. 16 Jun 2017.

2. “The State of Video Marketing 2017.” Video Marketing Statistics 2017. Wyzowl, n.d. Web. <http://info.wyzowl.com/state-of-video-marketing-2017-report>.

Sumber utama untuk keperluan bisnes anda. Dari usahawan untuk usahawan.

Perkongsian atau ‘sharing’ dari usahawan yang telah melalui jalan-jalan bisnes yang sebenar.