Consignment? Apakah Maksudnya & Apa Yang Anda Patut Tahu?

Consignment ialah satu terma bayaran dimana pemilik kedai meminta anda membekalkan produk anda kepada mereka dahulu tanpa bayaran. Mereka hanya perlu membayar hanya apabila produk anda terjual.

Terma bayaran seperti ini selalunya dilakukan oleh kedai runcit dan restoran.

Shahrir Bahar | Kudagang.com
Contoh resit consignment

Bagaimanapun, ada sebab disebalik mengapa mereka meminta produk anda dibayar secara consignment.


Belajar Kaedah Baru Pengiklanan Untuk Jana Duit Melalui FB Instant Articles


Sebab-sebabnya adalah:

  1. Produk anda masih baru dan tiada kredibiliti di dalam pasaran. Mereka tidak berani untuk melabur pada produk yang belum tentu mampu terjual di pasaran.
  2. Produk anda tiada pelan pemasaran yang menerjah media massa lagi. Kebiasaannya pemilik kedai, restoran dan farmasi akan mengemukakan satu soalan retorikal bila mereka tahu produk anda masih baru di pasaran: “Produk ni ada buat iklan kat mana je, ye?”

Sekarang, anda pasti bertanya;

“Mengapa mereka tanya macam tu? Dah produk ni baru, mesti la takde iklan lagi”.

Ini kerana mereka adalah peruncit (retailer). Mereka ada berpuluh-puluh malah beratus-ratus produk yang mereka jual di premis mereka. Mereka tiada masa untuk mempromosikan produk anda.

Mereka hanya mahukan produk yang laris di premis mereka. Segenap inci ruang premis mereka perlu diisi sepenuhnya dengan produk laku keras supaya mereka memperoleh keuntungan.

Jika produk anda tiada iklan, mereka akan memberi jawapan sama ada;

“Maaf, kami tidak boleh terima produk ini”

atau

“Anda boleh cuba letak di kedai kami tapi kami hanya ambil produk anda secara consignment”.

Apabila mereka membalas dengan ayat ke-2, sambar sahaja peluang tersebut tanpa membuang masa. Produk anda perlu berada di luar sana bersama-sama dengan produk popular lain, bukan berada di stor untuk mengumpul habuk dan najis cicak.


Ketahui Kaedah Memulakan Startup Dengan Modal Bawah RM500!


Kelebihan Consignment:

  • Produk anda mudah diterima masuk ke channel yang anda kehendaki.
  • Produk yang anda bekalkan berada di merata-rata tempat.
  • Dapat mencipta kesedaran produk (product awareness) yang tinggi kepada pengguna.

Kekurangan Consignment:

Anda akan mengalami kekurangan wang tunai.

Shahrir Bahar | Kudagang.com
Gambar semasa saya membekalkan produk madu ke KLIA

Tips:

1. Letak produk dengan kuantiti yang sedikit dahulu untuk menguji penerimaan pasaran. Kebiasaannya saya meletakkan kurang sepuluh unit pada setiap kedai.

2. Beri margin keuntungan yang rendah pada produk anda untuk memberi lebih fleksibiliti kepada pekedai menentukan margin keuntungan yang sesuai bagi mereka apabila mereka ingin beli secara tunai atau bayar secara kredit.

Kebiasaannya saya menetapkan margin keuntungan sebanyak 25% bagi terma bayaran sebegini.

3. Tingkatkan jualan produk anda di premis yang anda bekalkan. Apabila produk mula laku keras, anda boleh berbincang untuk menukar terma bayaran kepada yang lebih baik seperti terma kredit, tunai dan bil ke bil.

Shahrir Bahar merupakan salah seorang dari pengasas Semuanya BOLA Sdn Bhd, sebuah syarikat media digital untuk konten bola sepak tempatan & antarabangsa.

Semuanya BOLA buat masa ini mempunyai pengguna bulanan seramai 1.3 juta orang & mempunyai hampir 10 juta paparan laman web pada setiap bulan.

Semuanya BOLA juga mempunyai laman e-dagang sukan, SBX.