LEAP — Giliran Bursa Malaysia Pula Dalam Membantu Usahawan SME

Dalam usaha meningkatkan perkembangan SME di negara ini, Bursa Malaysia melancarkan platform pelaburan yang dinamakan Leading Entrepreneur Accelerator Platform (LEAP).

Platform ini dilancarkan secara rasmi oleh YAB Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di acara Invest Malaysia KL 2017.


Dapatkan Kemaskini KuDagang Terus Ke Emel Anda Di Sini


Platform Fund-Raising Alternatif

Melalui LEAP, Bursa Malaysia mahu menyediakan sebuah platform alternatif untuk aktiviti fund-raising yang lebih efisien untuk industri bisnes kecil & sederhana (SME) — selain dapat membantu memberi exposure kepada industri ini dalam pasaran modal.

Ini bermaksud, SME yang terpilih bakal untuk mampu meneroka peluang mendapatkan dana melalui kaedah listing di Bursa Malaysia.


Ketahui Kaedah Memulakan Startup Dengan Modal Bawah RM500!


Dari pihak pelabur pula, LEAP memberi pilihan yang lebih luas untuk pelaburan.

Cuma, disebabkan SME merupakan pelaburan yang berisiko tinggi, hanya “pelabur sofistikated” — iaitu pelabur yang mempunyai pengalaman dan nilai kewangan yang tinggi — sahaja dibenarkan untuk melabur ke syarikat yang terpilih masuk ke dalam platform ini.

Bursa Malaysia juga telah memeterai memorandum persefahaman (MoU) bersama beberapa agensi keusahawanan Malaysia seperti MDEC, Teraju & SME Corp.

Jika anda merupakan seorang usahawan SME dan berminat untuk mengetahui atau menyertai platform ini, anda boleh menghubungi agensi-agensi yang disebutkan di atas atau Bursa Malaysia sendiri.


Sumber:

1. Kok, C. (2017, July 26). Prime Minister launches Bursa’s Leap Market. The Star Online. Retrieved from http://www.thestar.com.my/business/business-news/2017/07/26/prime-minister-launches-bursas-leap-market/

Sumber utama untuk keperluan bisnes anda. Dari usahawan untuk usahawan.

Perkongsian atau ‘sharing’ dari usahawan yang telah melalui jalan-jalan bisnes yang sebenar.