7 Kelebihan Facebook Instant Articles Untuk Pemilik Laman Web & Blogger

Apa itu Facebook Instant Articles dan mengapa ia menjadi pilihan laman web konten serta publisher digital pada masa ini?

Kalau anda rajin melayari Facebook untuk membaca konten/artikel daripada page tertentu, pasti anda pernah melihat tanda dan format bacaan seperti yang saya tunjukkan di bawah:

Instant Articles atau IA merupakan format publishing melalui Facebook yang diperkenalkan oleh gergasi media sosial itu pada pertengahan tahun 2015.

Pada awalnya, ia dibuka kepada publisher serta laman web konten yang terpilih sahaja sebelum dibuka kepada semua pengguna sekitar tahun 2016.

Instant Articles adalah sebuah fungsi akan menyelaraskan kandungan laman web atau blog mengikut format yang amat ringkas dan sangat mobile-friendly.

Konten atau artikel yang menggunakan format ini hanya akan dapat diakses melalui aplikasi Facebook. Walaupun begitu, ia sudah digunakan oleh kebanyakan laman web konten serta blog termasuk KuDagang.

Kenapa? Saya kongsi beberapa kelebihan yang ada pada IA:

1. Masa Loading Yang Sangat Pantas

Untuk pengetahuan anda, masa yang diambil oleh page artikel atau konten untuk load sepenuhnya ada impaknya pada “rate of abandonment”?

Menurut data dari Google, lebih banyak masa yang diambil oleh page untuk load, semakin tinggi kebarangkalian untuk pelawat (visitor) meninggalkan page tersebut.

Lagi-lagi di negara ini di mana kebanyakan pelayar Internet menggunakan smartphones — page yang tidak mobile friendly dan lambat load akan bakal kehilangan trafik.

IA menyelesaikan masalah ini dengan markup ringkas yang menurut Facebook, mampu load 10x lebih pantas dari biasa.

2. Format Pembacaan Yang Selesa

Pembacaan yang selesa dan tidak mempunyai terlalu banyak gangguan seperti iklan adalah penting untuk mengekalkan memastikan pelawat kekal pada konten atau artikel yang anda kongsi.


Belajar Kaedah Baru Pengiklanan Untuk Jana Duit Melalui FB Instant Articles


Format Instant Articles memang direka khusus untuk tujuan ini. Sebagai contoh, jumlah paparan iklan tidak akan melebihi 15% daripada ruangan keseluruhan page.

IA juga membenarkan pengguna untuk swipe ke artikel seterusnya dengan mudah.

3. Reach, Click & Engagement Organik Yang Lebih Tinggi

Dengan semua kelebihan yang saya nyatakan di atas, maka tak hairanlah jika CTR (click-through rate) & engagement untuk artikel atau konten dalam format IA lebih tinggi di Facebook dari pautan biasa.

Menurut Facebook, artikel atau konten dalam format IA akan mendapat 30% lebih share, 20% lebih klik dan 70% kebarangkalian untuk kekal pada artikel/konten tersebut.

Algoritma Facebook juga lebih gemar untuk meningkatkan reach konten dalam format ini kerana pengguna akan kekal dalam Facebook dan tidak meninggalkan aplikasinya untuk ke laman web lain.

4. Pengiklanan Yang Mudah & Lumayan

Seperti yang saya pernah kongsi dalam satu artikel di KuDagang, anda boleh menjana pendapatan melalui format Instant Articles menggunakan fungsi pengiklanan yang dipanggil Facebook Audience Network (FAN).

5. Compatible Dengan Pelbagai Tools

Instant Articles sesuai digunakan dengan pelbagai jenis tools penulisan dan penerbitan online.

Antara tools konten digital yang sesuai digunakan bersama Instant Articles adalah WordPress, Drupal, Atavist, Medium dan lain-lain.

Walaupun pengguna akan kekal dalam aplikasi Facebook apabila melayari konten atau artikel dalam format IA, anda masih mampu track dan mengambil kira mereka sebagai trafik laman web anda.

Ini kerana IA juga compatible dengan pelbagai jenis analytics tools seperti Google Analytics, Adobe Analytics & comScore.


Ketahui Kaedah Memulakan Startup Dengan Modal Bawah RM500!


6. Pengurangan Pautan Clickbait & Konten Palsu

Antara misi berpanjangan Facebook adalah untuk mengurangkan penyebaran link atau pautan palsu dan konten berbentuk clickbait.

Untuk melayakkan anda menjadi seorang publisher dalam format IA, Facebook akan me-review artikel atau konten yang akan anda publish.

Selain itu, format ringkas IA juga mengekang kegiatan seperti pop-up ads dan iklan-iklan berlebihan yang berat.

7. Keupayaan Untuk Menukar Style & Customisation

Anda diberi kebebasan untuk menentukan stail kandungan konten anda dalam format Instant Articles — selagi ia mengikut peraturan yang ditetapkan oleh Facebook.

Contohnya, anda boleh mengetengahkan logo serta warna rasmi laman web anda dan menukar jenis font.

Anda juga boleh memasang tools marketing yang dibangunkan oleh Facebook seperti CTA langganan seperti contoh di bawah.

Jadi, jika anda serius dalam membangunkan laman web konten atau blog — dan menggunakan Facebook sebagai channel menarik trafik — pastikan anda menggunakan fungsi Instant Articles ini.

Oh ya, saya akan mengadakan bengkel pemasangan Instant Articles & Facebook Audience Network pada 8 Julai ini. Jika anda berminat, boleh tekan link ini untuk mendapatkan maklumat lanjut atau PM di page KuDagang.

Seorang usahawan yang juga merupakan pengasas bersama Bantu.my – “Platform Freelancing Untuk Bisnes Yang Pertama Di Malaysia.”

Mempunyai pengalaman yang luas dalam memulakan syarikat startup dan strategi pemasaran online.